Binge-racing, een nieuw fenomeen

Waren we net gewend aan de term binge-watching, komt Netflix met een nieuw fenomeen: binge-racing. En wie denkt dat er maar een handjevol binge-racers zijn heeft het mis.

Binge-racing is het kijken van een volledige serie binnen 24 uur na de release.
Een binge-racer racet dus binnen één dag een heel seizoen door. Mensen doen dit om spoilers te voorkomen of om mee te kunnen over de nieuwste Netflix-serie. “Als eerste een verhaal beëindigen, geeft je een apart soort voldoening, of dat nu de laatste pagina van een boek is of de laatste momenten van je favoriete tv-show”, aldus Brian Wright, van Netflix.

Als je nu denkt dat het om een klein groepje kijkverslaafden gaat heb je het mis. Het aantal binge-racers is volgens Netflix in amper drie jaar 20x zo groot geworden. Zo’n 8,4 miljoen Netflix-abonnees hebben aan binge-racing gedaan!

Grootste binge-race landen

De top 10 van landen waarin binge-racing het meest voorkomt ziet er als volgt uit:
1. Canada
2. Verenigde Staten
3. Denemarken
4. Finland
5. Noorwegen
6. Duitsland
7. Mexico
8. Australië
9. Zweden
10. Brazilië

Nederland staat op de 16e plek. Maar qua binge-racing scoren we beter dan onze Belgische zuiderburen die niet eens in de top 20 voorkomen. Toch een klein lichtpuntje voor ons….

Welke series binge-racen we?
Je zou denken dat de grote, dure series ideaal zijn om te binge-racen. Maar dat blijkt niet het geval. Het zijn vooral de kortere comedyseries met slechts weinig afleveringen per seizoen die het hoogst scoren op de binge-race ladder. Tja, dat maakt het natuurlijk wel iets makkelijker om binnen 24 uur te bekijken dan een serie als bijv. Stranger Things. Deze staat overigens wel in de top 10. Net als de topserie Orange is the New Black.

De top 10 meest gebinge-racete series:
1. Gilmore Girls: A Year in the Life
2. Fuller House
3. Marvel’s The Defenders
4. The Seven Deadly Sins
5. The Ranch
6. Santa Clarita Diet
7. Trailer Park Boys
8. F is for Family
9. Orange Is the New Black
10. Stranger Things

Binge-racing, binge-watching, wat je er ook van vindt feit is dat we door de komst van Netflix op een andere manier televisie kijken. We bepalen steeds meer zelf wat we willen kijken en vooral wanneer. De groei van het aantal Netflix abonnees, maar ook de groei van het aantal mensen dat uitzendingen van programma’s achteraf kijken (uitzending gemist) onderstrepen dit.

Er zijn ook steeds meer producten die ons in staat stellen om zelf te bepalen wat we willen kijken. Denk aan de Smart TV, laptop of tablet. Maar vergeet hierbij ook niet de HUMAX H3 Smart TV box waarmee via apps als Netflix, NLZIET, KIJK, RTLXL, Videoland, NPO je favoriete series en programma’s kunt kijken wanneer het jou uitkomt? Gewoon op je TV, ook al is die niet Smart!

Wil je meer lezen over binge-watching of uitgesteld kijken lees dan ook onze blogs over deze onderwerpen:

Binge-watching – doe jij het al?

De strijd om de TV