Niet los kunnen komen van een serie? Blijven kijken tot de laatste aflevering? Steeds meer Nederlanders doen aan binge-watching. Maar liefst 55% blijkt uit onderzoek.
Binge-watching of Binge-viewing bestaat al lang, maar door de opkomst van on-demand diensten als Netflix, Videoland en NLziet heeft het een vlucht genomen. Uit onderzoek (Telecompaper) blijkt dat in de eerste 6 maanden van 2016, 55% van de ondervraagden weleens binge-watched. Niet verrassend is dat jongeren (12-19 jaar) vaker aan binge-watching doen dan ouderen.
We gaan steeds meer binge-watchen, maar wat is het nu eigenlijk? Bij binge-watching worden minimaal twee afleveringen van een serie achter elkaar gekeken. Dat kon natuurlijk ook al voor de komst van Netflix. Veel mensen nemen een hele serie op, op hun (HUMAX) HD-recorder en kijken dan meerdere afleveringen achter elkaar. Daarnaast kennen we de DVD-boxen of kun je een serie downloaden. Deze laatste twee verliezen overigens wel hun populariteit als het gaat om binge-watchen.
Binge-watch toppers
Uit een onderzoek van Netflix naar het kijkgedrag van de kijker blijkt dat niet elke serie binge-watch potentie heeft. Komedies en dramaseries scoren niet zo hoog als het gaat om binge-watching. Kijkers hebben hierbij niet zo zeer de behoefte om meerdere afleveringen achter elkaar te kijken. Dramedy’s (zoals bijv. Orange in the new black en Sense8) scoren al iets hoger. Absolute binge-watch toppers zijn volgens Netflix horror en thriller series. Denk hierbij aan The Walking Dead, Breaking Bad, The Killing en Prison Break. Kijkers van deze series blijven aan de buis gekluisterd.
Het onderzoek wijst daarnaast uit dat mensen in gemiddeld vijf dagen één seizoen afkijken. De kijktijd ligt tussen één en vijf uur per dag. De gemiddelde kijktijd is twee uur en 10 minuten.
Netflix maakt binge-watchen erg gemakkelijk. Na elke aflevering start na een paar seconden automatisch de volgende. Als er dan een goede cliffhanger is op het einde van de aflevering blijf je snel nog even zitten. Door een heel seizoen in één keer te plaatsen wordt dit nog eens extra bevorderd.
Gevaren
Hoe leuk binge-watching ook is, er zijn ook kritische geluiden uit wetenschappelijke hoek. Onderzoekers van de Universiteit van Texas concluderen dat binge-watching leidt tot depressie en eenzaamheid. Mensen met negatieve gevoelens blijken eerder te binge-watchen. Daarnaast zijn er onderzoekers die binge-watching een nieuwe vorm van verslaving noemen.
Binge-watch jij al?
Alle kritische geluiden ten spijt, on-demand diensten en binge-watchen hebben het TV landschap veranderd. Elke week om 20.30 uur voor de buis zitten om je favoriete serie te zien is geen must meer. De omroepen bepalen niet meer wat je moet kijken en op welk moment, dat bepaal je steeds vaker zelf. En dan bepaal je ook zelf of je één uitzending kijkt of op de bank ploft voor een heel seizoen.
HAPPY BINGE-WATCHING!
Naast binge-watching is er ook een nieuwe term opgedoken: binge-racing. Dit is kort gezegd binge-watchen in het kwadraat. Benieuwd naar dit nieuwe fenomeen? Lees dan deze blog.
p.s. Binge-watchen op je TV zonder dat je een Smart TV hebt? Kijk dan eens naar de HUMAX H3 Smart TV box waarop de Netflix app standaard is geïnstalleerd.