Hoe werken de twee tuners bij opnames? Soms ben ik twee opnames aan het maken en kan ik een 3e programma bekijken en soms gaat dat niet.

De 2 tuners werken als volgt:
Digitale uitzendingen worden uitgezonden in een bundel/stream van 4 tot 8 TV/Radiozenders.
Wanneer u tegelijkertijd 2 programma’s opneemt, dan kunnen deze programma’s zich in 2 afzonderlijke streams bevinden. Als dit het geval is dan worden er 2 tuners gebruikt voor opname. Stel u wil nu gewoon televisie kijken. U kunt dan alleen die zenders bekijken die in de 2 streams zitten waarin ook de zenders zitten die u aan het opnemen bent.
Uw ontvanger heeft twee ingebouwde tuners.
Bij digitale TV is het gebruikelijk dat er 4 tot 8 TV programma’s per ‘stream’ (kabelkanaal) worden uitgezonden. Dit aantal is afhankelijk van de door de kabelmaatschappij gewenste beeldkwaliteit. Wanneer de twee programma’s die u opneemt beide via dezelfde ‘stream’ (dus via 1 tuner) worden uitgezonden dan is de tweede tuner nog vrij om een live Tv-programma, uitgezonden via een andere ‘stream’, te bekijken.

Worden echter de twee programma’s die u opneemt niet via dezelfde ‘stream’ uitgezonden dan worden beide tuners gebruikt voor de opnames. In dat geval kunt u uitsluitend een programma live kijken dat in één van beide ‘streams’ uitgezonden wordt. Wilt u een programma kijken dat niet via deze twee ‘streams’ wordt uitgezonden dan krijgt u de melding dat het programma niet beschikbaar is door opnames.

De mogelijkheid om 2 programma’s gelijktijdig op te nemen en een 3e programma live te bekijken is dus afhankelijk van wélke programma’s u opneemt en hoe de kabelmaatschappij de programma’s heeft gegroepeerd in de ‘streams’. Om te zien welke zenders dit zijn drukt u op de OK-toets. U komt dan in de totale zenderlijst. De beschikbare zenders zijn dan vetgedrukt. Tijdens het maken van een dubbele opname werkt de time-shift functie niet meer. Deze functie werkt overigens wel op de twee programma’s die op dat moment worden opgenomen.

Tip: In geval van nood zou u terug kunnen schakelen naar analoge ontvangst via de TV als de gewenste zender tijdelijk niet beschikbaar is wegens opnames.