Op mijn TV verschijnt de melding: “Zender is door opname niet beschikbaar”. Wat betekent dit?

Dit is geen fout. Uw ontvanger heeft twee ingebouwde tuners. Als u gelijktijdig gebruik maakt van beide tuners (bijv. doordat u twee opnames maakt of een opname maakt en een live programma kijkt) kunt u deze melding krijgen.

Bij digitale TV is het gebruikelijk dat er 4 tot 8 TV programma’s per ‘stream’ (kabelkanaal) worden uitgezonden. Dit aantal is afhankelijk van de door de kabelmaatschappij gewenste beeldkwaliteit. Wanneer de twee programma’s die u opneemt beide via dezelfde ‘stream’ (dus via 1 tuner) worden uitgezonden dan is de tweede tuner nog vrij om een live Tv-programma, uitgezonden via een andere ‘stream’, te bekijken.
Worden echter de twee programma’s die u opneemt niet via dezelfde ‘stream’ uitgezonden dan worden beide tuners gebruikt voor de opnames. In dat geval kunt u uitsluitend een programma live kijken dat in één van beide ‘streams’ uitgezonden wordt. Wilt u een programma kijken dat niet via deze twee ‘streams’ wordt uitgezonden dan krijgt u de melding dat het programma niet beschikbaar is door opnames.

De mogelijkheid om 2 programma’s gelijktijdig op te nemen en een 3e programma live te bekijken is dus afhankelijk van wélke programma’s u opneemt en hoe de kabelmaatschappij de programma’s heeft gegroepeerd in de ‘streams’. In de zenderlijst kunt u zien welke zenders beschikbaar zijn om live te bekijken op het moment dat u een dubbele opname aan het maken bent. Tijdens het maken van een dubbele opname werkt de time-shift functie niet meer. Deze functie werkt overigens wel op de twee programma’s die op dat moment worden opgenomen.