Kant-en-klare mediaspelers verboden

De hoogste Europese rechter heeft bepaald dat de verkoop van mediaspelers met voor geïnstalleerde add-ons die linken naar streaming websites met illegaal aanbod verboden is.

De zaak was aangespannen door Stichting Brein tegen het bedrijf Filmspeler.nl. Ook het argument van verkopers van deze mediaspelers dat de films en series niet gedownload worden, maar gestreamd en dus niet in het bezit komen van de kijker wees het Hof van de hand. De uitspraak van het Europese Hof gaat nu terug naar de Nederlandse rechter. Die zal moeten oordelen over een eventuele schadevergoeding.

Verkoop verboden
Naast Filmspeler.nl zijn er in Nederland zeker een honderdtal aanbieders van dit soort spelers volgens Brein. Zij promoten hun product met slogans als ‘nooit meer betalen voor films en sport”, “nooit meer naar de bioscoop” en “downloaden is illegaal maar streaming mag”. Naast Filmspeler spreekt BREIN ook alle andere verkopers van voorgeprogrammeerde mediaspelers aan. Indien die na dit arrest volharden in hun aanbod dan plegen zij beroeps- of bedrijfsmatige inbreuk. Dat is strafbaar als misdrijf.

“Verkopers hebben hun klanten vals voorgelicht door te stellen dat streamen uit illegale bron legaal is”, zegt BREIN directeur Tim Kuik. Hij adviseert kopers de spelers terug te sturen en hun geld terug te vragen.

Tegen gebruikers van deze mediaspelers wordt geen actie ondernomen door de Stichting BREIN. Men houdt echter de mogelijkheid open dat dat verandert. Individuele TV-zenders of filmbedrijven kunnen gebruikers wel aanpakken. Daarvoor is echter medewerking van internetproviders vereist en die zien dat vooralsnog niet zitten.

Legale producten om films en series te bekijken
Het verbod geldt overigens niet voor producten als HUMAX H3, Chromecast en Apple TV. Op deze producten zijn de genoemde add-ons niet geïnstalleerd. Op de HUMAX H3 zijn wel apps beschikbaar voor het kijken naar films en series zoals bijv. Netflix. Deze apps zijn echter legaal en worden in overleg met de TV-aanbieder geplaatst.